Czy firmy potrafią zadbać o bezpieczeństwo informacji na urządzeniach mobilnych?

Firmy nadal zbyt optymistycznie postrzegają swoje możliwości obrony przed cyberatakami i zbyt mało inwestują w rozwiązania chroniące przed włamaniami oraz edukację swoich pracowników na temat cyberzagrożeń - to główne wnioski z raportu pt. „Zmiana zasad gry” (Changing the game) przygotowanego przez firmę doradczą PwC na podstawie badania The buy propecia
buy levitra
kamagra online
buy priligy online
buy clomid
Global State of Information Security Survey 2013
.

The Global State of Information Security Survey 2013 to międzynarodowe badanie przygotowane przez firmę doradczą PwC, magazyn CIO oraz magazyn CSO. Zostało przeprowadzone przez internet w terminie 1 stycznia 2012 r. - 15 kwietnia 2012 r. W badaniu wzięło udział ponad 9.300 CEO, CFO, CISO, CIO, CSO ze 128 krajów. 40% respondentów pochodziło z Ameryki Północnej, 26% z Europy, 18% z Azji, 14% z Ameryki Południowej i 2% z Bliskiego Wschodu i Południowej Afryki. Margines błędu badania wynosi mniej niż 1%.

Tych samych telefonów komórkowych używa w pracy i prywatnie 88 proc. pracowników. Ale tylko 44 proc. firm ma jakiekolwiek procedury dot. bezpieczeństwa urządzeń mobilnych, a jeszcze mniej używa oprogramowanie zabezpieczające.

Najczęściej stosowaną przez firmy „strategią” zabezpieczenia przez cybernetycznymi zagrożeniami poprzez urządzenia mobilne jest ... wprowadzenie zakazu używania urządzeń prywatnych w celach zawodowych.

Autorzy raportu wskazuję, że większość ankietowanych na pierwszej pozycji na liście barier dla niezbędnych zmian umieszczała brak świadomości takich zagrożeń po stronie kierownictw firm. Najlepiej obrazują to ujawnione w badaniu dane z których wynika, że jedynie 1/3 ankietowanych na świecie ma pewność, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy nie padła ofiarą ataku w cyberprzestrzeni.

Tymczasem wśród firm, które doświadczyły naruszenia bezpieczeństwa, około 30% poniosło poważne straty finansowe, po ok. 20% straty związane z własnością intelektualną, utratą reputacji i stratą klientów. To wskazuję na skalę potrzebnych zmian w przedsiębiorstwach.

Podejście do bezpieczeństwa informacji musi się zmienić tak szybko, jak zmienia się świat – ocenia Rafał Jaczyński z PwC. Musimy iść w kierunku nowoczesnego systemu kontroli wbudowanego w procesy i systemy, który jest projektowany razem z nimi. To musi być metodyka i technologia zwiększająca jednocześnie bezpieczeństwo informacji i efektywność działania organizacji, podczas gdy obecnie często jest to funkcja kontrolna projektowana i działająca obok procesów biznesowych i rozwiązań informatycznych, często zmniejszająca ich szybkość i efektywność. Odnosząc się do sytuacji w naszym kraju, lider zespołu bezpieczeństwa biznesu w PwC wskazuje: W Polsce - raczej jako kontynuatorzy, niż pionierzy światowych trendów w zakresie mobilności - mamy niepowtarzalną okazję, żeby wykorzystać szansę i uniknąć błędów poprzedników.

(źródła: PwC., Puls Biznesu)