Festiwal ALE KINO!

Dzisiaj w Poznaniu zakończyła się 30 edycja Międzynarodowego Festiwalu Filmów Młodego Widza ALE KINO! Dzień wcześniej, w sobotę, 8 grudnia, podczas gali zamknięcia odbyło się ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród. Oto lista filmów, które zdobyły główne festiwalowe trofea – Złote Koziołki:

Jury międzynarodowe przyznało nagrody główne dla filmów aktorskich:

ZŁOTE KOZIOŁKI dla najlepszego pełnometrażowego filmu aktorskiego dla dzieci

„Wojna guzików” (The War of the Buttons), reż. Yann Samuell, Francja 2011

ZŁOTE KOZIOŁKI dla najlepszego pełnometrażowego filmu aktorskiego dla młodzieży

„Dowód osobisty” (Identity Card), reż. Ondrej Trojan, Czechy 2011

ZŁOTE KOZIOŁKI dla najlepszego krótkometrażowego filmu aktorskiego dla młodzieży

„Na plaży” (On the Beach), reż. Marie-Elsa Sgualdo, Szwajcaria 2012

ZŁOTE KOZIOŁKI dla najlepszego krótkometrażowego filmu aktorskiego dla dzieci

„Koko” (Cluck), reż. Michael Lavelle, Irlandia 2011

Jury Międzynarodowe przyznało WYRÓŻNIENIE dla najlepszego aktora:  Rick Lens za rolę w filmie „Kauwboy. Chłopiec i kawka”, Holandia 2011

Jury międzynarodowe przyznało następujące nagrody główne dla filmów animowanych:

ZŁOTE KOZIOŁKI dla najlepszego filmu animowanego dla dzieci

„Ernest i Celestyna” (Ernest & Celestine), reż. Benjamin Renner, Vincent Patar, Stéphane Aubier, Francja, Belgia, Luksemburg 2012

ZŁOTE KOZIOŁKI dla najlepszego filmu animowanego dla młodzieży / for Best Animated Film for Young People

„Gospoda” (The Inn), reż. Izu Troin, Francja 2012

WYRÓŻNIENIE dla filmu animowanego dla dzieci

„Dziecko Gruffalo” (The Gruffalo's Child), reż. Johannes Weiland, Uwe Heidschotter, Wielka Brytania 2011

Gala wręczenia nagród festiwalowych miała szczególną oprawę muzyczną. Ilustrację muzyczną dla prezentowanych podczas gali filmów i spotów festiwalowych tworzył na żywo przed festiwalową publicznością zespół Me  propecia online
buy levitra
kamagra online
buy priligy
buy clomid
Myself and I
. Dla muzyki zespołu, jak sami o tym mówią, wspólnymi korzeniami był human beatbox, vocal groove. I taka właśnie „muzyka, głównie bez instrumentów, piosenki bez zwrotki i refrenu, bez tekstu”, zagrana tylko ludzkim głosem, w niezwykły sposób ożywiła animowane obrazy prezentowane na ekranie kina festiwalowego.

(sam)