FRESK – REAKTYWACJA. OTWARCIE

Jakie są różnice miedzy malarstwem ściennym a muralem?

Czy dawne techniki malarstwa ściennego znajdują obecnie artystów i odbiorców?

Co to znaczy miasto estetyczne, i jakie miejsce i rolę może w nim odgrywać malarstwo ścienne lub mural?

Te i inne pytania postawimy i będziemy szukać na nie odpowiedzi w trakcie spotkania w poznańskiej Galerii Miejskiej ARSENAŁ.

Wydarzenie to zatytułowane jest "FRESK - REAKTYWACJA. OTWARCIE".

Fundacja ALTUM wraz z partnerami, którymi są: Magazyn o Sztuce ARTEON oraz Galeria Miejska ARSENAŁ zaprasza na spotkanie, które odbedzie się w piątek 13. czerwca. Wydarzenie rozpocznie sie o godzinie 14.00 i potrwa około trzech i pół godziny, w trakcie których można będzie uczestniczyć w następujacych prezentacjach i wykładach:

• wykład dr. Michała Haake (Instytut Historii Sztuki UAM): „O różnicy między malarstwem ściennym a muralem”;
  • prezentacja Piotra Drozdowicza: „Mural a dawne techniki malarstwa ściennego” (prezentacja technik malarstwa ściennego).
  • prelekcja Piotra Libickiego (plastyk miejski UM Poznań): „Miasto estetyczne, to znaczy jakie?”;
  • dyskusja panelowa;

Uczestnictwo w spotaniu jest bezpłatne.

Wydarzenie towarzyszy wystawie pracy Piotra Drozdowicza pt. „Melancholia i muzeum - projekt fresku”, która odbywa się w dniach 12-19 czerwca 2014 r. w poznańśkiej Galerii Miejskiej ARSENAŁ. Fragment wizualizacji pracy Piotra Drozdowicza prezentujemy obok niniejszego tekstu.

FRESK – REAKTYWACJA.OTWARCIE jest pierwszą częścią projektu Fundacji ALTUM, którego kolejne etapy to:

• FRESK – REAKTYWACJA.WARSZTAT - Cykl 4 warsztatów kształcących w zakresie technik malarstwa ściennego. Spotkania z artystami, z kraju i zagranicy (m.in. Gdańska Szkoła Murali oraz CitéCréation z Francji). Nabór wstępny odbędzie się w czasie eventu FRESK – REAKTYWACJA.OTWARCIE (Termin: jesień i zima 2014.)
  • FRESK – REAKTYWACJA.SPOŁECZNOŚĆ - Zajęcia warsztatowe z młodzieżą szkół średnich w celu przygotowanie dokumentacji fotograficznej przestrzeni miejskiej pod kątem poszukiwania miejsc o obniżonej estetyce i mogących być polem do działań artystycznych. Praca o charakterze zbierania opinii, wstępnego projektowani i prototypowania, z wykorzystaniem metody design thinking. (Termin: buy priligy
    buy levitra online
    buy kamagra online