Debaty o osobach starszych w całej Wielkopolsce

Nasz senioralny projekt badawczy ("Osoby w wieku 50+ a rozwój kapitału społecznego. Diagnoza i ewaluacja wielkopolskich inicjatyw kulturalnych") pobudza do dyskusji o osobach starszych. Dzięki naszym kilkudziesięciu partnerom regionalnym we wrześniu i październiku we wszystkich powiatach województwa wielkopolskiego odbywają się panele dyskusyjne na które zapraszane są osoby związane zarówno instytucjami jak i organizacjami pozarządowymi działającymi na rzecz kultury, edukacji, spraw społecznych i czasu wolnego osób starszych w danym powiecie.

Uczestnikami paneli (w postaci moderowanych zogniskowanych wywiadów grupowych) są także dziennikarze, samorządowcy, urzędnicy czy aktywni reprezentanci zarówno młodego jak i starszego pokolenia. Różnorodność panelistów (zarówno jeśli chodzi o wiek uczestników jak i sfery ich działalności) gwarantuje ciekawą wymianę opinii, dobrych praktyk oraz współkreowanie naprawdę ciekawych pomysłów mających służyć rozwojowi społeczno-kulturalnej aktywności seniorów.

Rozmowy toczą się wokół tematów związanych z: udziałem osób 50+ w życiu społecznym i kulturalnym (m.in. sprzyjających czynników i barier), wizerunkiem osób powyżej 50 roku życia, różną aktywnością mężczyzn i kobiet, możliwością działań międzypokoleniowych oraz korzyściami z nich płynących.

Docierają do nas pozytywne głosy uczestników paneli o potrzebie prowadzenia dyskusji w tak szerokim gronie. O zainteresowaniu tematem niech świadczą choćby zdjęcia licznie przybyłych gości panelu, który odbył się 22 września w Gminnej Bibliotece Publicznej im. Braci Gillerów w Opatówku.

Foto - źródło: www.biblioteka.opatowek.pl/biblioteka/wspolpraca-i-granty/aktywnosc-osob-50-w-zyciu-spoleczno-kulturalnym.html