Klasyczna Akademia Malarstwa

Na naszej fundacyjnej stronie prezentujemy pierwszą odsłonę nowego projektu Fundacji ALTUM pod tytułem Klasyczna Akademia Malarstwa. Projekt miał już swoje pierwsze próby w postaci warsztatów i spotkań realizowanych w ubiegłym i tym roku, teraz nadszedł czas na jego przedstawienie w internecie. Więcej informacji o projekcie i dotychczasowych wydarzeniach znaleźć można pod adresem: www.projektakademia.pl

Jedną z prób w naszym projekcie stanowiły warsztaty „Kolor i Pasja”, realizowane w ubiegłym miesiącu. Uczestnicy warsztatów poznawali technikę tempery jajowej wykonując wspólnie wielkoformatowy obraz - interpretację barokowego dzieła - obrazu Caravaggia "Złożenie do grobu". Dzieło, które powstało podczas warsztatów, było  eksponowany w czasie świąt wielkanocnych w poznańskiej Farze. Dopełnieniem warsztatów był wykład, na temat czytania obrazu Caravaggia w kontekście tematu pasyjnego w malarstwie barokowym. Wykład wygłosił dr Michał Haake, historyk sztuki z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza.

Klasyczna Akademia Malarstwa to projekt artystyczny promujący malarstwo, przywracający jemu pełnoprawne miejsce w sztuce współczesnej. KAM podejmuje działania na polu praktyki malarskiej, edukacji, formacji artystyczno-intelektualnej, działalności wystawienniczej, naukowej oraz poprzez publikacje. Akademia chce integrować twórców, teoretyków i miłośników malarstwa przekonanych, że Piękno w malarstwie jest konieczne i możliwe.

Autorem projektu i jego opiekunem artystycznym, jest dr Piotr Drozdowicz, artysta malarz, wykładowca akademicki na Wydziale Architektury Politechniki Poznańskiej.

Pracujemy obecnie nad szczegółami projektu, który będzie miał kilka warstw scenariuszowych.