W Galerii ARSENAŁ o kolekcjonowaniu sztuki

W czwartkowy wieczór w Galerii Miejskiej ARSENAŁ w Poznaniu odbyło się wydarzenie towarzyszące wystawie prac z budowanej przez dziesięciolecia kolekcji Andrzeja Biernackiego (Galeria BROWARNA w Łowiczu).

Jak powiedział dr Piotr Bernatowicz, dyrektor Galerii ARSENAŁ: „spotkanie poruszyło trzy zmysły jego uczestników”. Najpierw mieliśmy okazję przysłuchiwać się dyskusji ekspertów na temat kolekcjonowania sztuki, później smakowaliśmy wina Zakonu Maltańskiego, by na koniec wejść w rytm nuevo tango.

„Początki tworzenia kolekcji: pasja czy zmyślny plan?” – to tytuł dyskusji, która skupiła uwagę słuchaczy w pierwszej części wieczoru. W dyskusji udział wzięli: Andrzej Biernacki – kolekcjoner, którego zbiory dzieł sztuki stanowią punkt wyjścia dla dyskusji, a także malarz, krytyk i publicysta zajmujący się współczesnym rynkiem sztuki; Dorota Żaglewska – doktorantka w Instytucie Kulturoznawstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, zajmująca się XIX-, XX- i XXI-wiecznym rynkiem dzieł sztuki, a także współczesnymi formami tworzenia kolekcji oraz dr Michał Mencfel – adiunkt w Instytucie Historii Sztuki Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, którego przedmiot zainteresowań badawczych stanowią dzieje i teoria kolekcjonerstwa i tworzenia zbiorów artystycznych.

Dyskutanci starali się dać odpowiedź na kilka kluczowych pytań: jakich środków wymaga budowanie kolekcji, jak wpływa to na wizerunek kolekcjonera oraz jakie mechanizmy rządzą samą sztuką i polskim rynkiem artystycznym.

Dyskusja prowadzona przez Georgi Gruewa, której przysłuchiwała się publiczność, odbywała się w znaczącej przestrzeni, w otoczeniu prac z kolekcji Andrzeja Biernackiego.

Po zakończeniu debaty, dyskutanci i publiczność przeszli do drugiej sali ekspozycyjnej na degustację włoskich win pochodzących z winnic należących do Zakonu Maltańskiego.

Z lampkami wina wróciliśmy do głównej sali ekspozycyjnej, na koncert zespołu La Vita Quartet, tworzonego przez młodych poznańskich muzyków. Koncert pozwolił nam jeszcze inaczej spoglądać na eksponowane w sali obrazy Włodzimierza Pawlaka, Jacka Sienickiego, Jacka Sempolińskiego i innych malarzy, których dzieła przywiózł do Poznania Andrzej Biernacki. Nawiązujące do baroku i jazzu utwory Astora Piazzoli w stylu nuevo tango, wykonywane przez La Vita Quartet stanowiły doskonałe dopełnienie tego wyjątkowego wieczoru.

Wydarzenie to Galeria ARSENAŁ zorganizowała jest we współpracy z Fundacją ALTUM, ze wsparciem partnerów: firmy IN VIVE z Krakowa oraz firmy ZIELONY SALON z Poznania.

Wkrótce wrócimy jeszcze w naszych aktualnościach do tego wydarzenia.

zdjecia: ALTUM