Asystent Rady wspiera nowych radnych osiedlowych

W ramach projektu „Miasto Obywateli” powołaliśmy Asystenta Rady. Funkcję Asystenta Rady pełni młody, dynamiczny absolwent Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Jan Zujewicz, który jest jednocześnie koordynatorem całego projektu. Jest to osoba z dużym doświadczeniem w samorządach pomocniczych miasta, działająca w radach osiedli od trzech kadencji. W 2013 roku otrzymał wyróżnienie od prezydenta Miasta Poznania za wyjątkowe zaangażowanie i podejmowane inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej. Jest autorem wielu inicjatyw lokalnych, spośród których wiele wykracza znacznie poza przeciętny poziom działań osiedlowych.

Asystent Rady rozpoczął działanie po ukonstytuowaniu się rad osiedlowych. Asystent działa efektywnie, wszystkie powierzone sprawy udało mu się rozwiązać w ciągu kilku dni. Zgodnie z założeniami stworzenia funkcji Asystenta, nie rozwiązuje on problemu za radnych, tylko wskazuje im sposób rozwiązania problemu, co zwiększa efektywność ich edukacji w roli radnych. W sytuacjach, w których Asystent nie zna odpowiedzi na szczegółowe pytanie, kieruje radnego do odpowiedniej osoby z Wydziału Wspierania Jednostek Pomocniczych Miasta, która potrafi na nie odpowiedzieć. Sprawy, w których radni się do tej pory kontaktowali z asystentem, dotyczyły przede wszystkim spraw związanych z tworzeniem budżetu, tworzeniem komisji przez Radę Osiedla oraz upoważnienia do reprezentowania Rady.

foto: fundacja Altum/ Jan buy kamagra online
buy propecia online