Kolor w przestrzeni miasta

Zapraszamy na wernisaż wystawy

„Kolor w przestrzeni miasta – malarstwo w architekturze”

miejsceCentrum Wykładowe Politechniki Poznańskiej (ul. Piotrowo 2, Poznań)

Wytawa prezentuje prace studentów Wydziały Architektury  i Edukacji Artystycznej Politechniki Poznańskiej

z dziedziny witrażu i malarstwa ściennego.

wernisaż 15 czerwca 2016, godz. 18.00

wystawa buy levitra
kamagra online
buy clomid
propecia online
buy priligy
w dniach 15.06 – 6.07. 2016

Fundacja ALTUM objęła patronat nad wystawą.

O wystawie mówi dr sztuki Piotr P. Drozdowicz - adiunkt w Katedrze Rysunku Malarstwa Rzeźby i  Sztuk wizualnych Politechniki Poznańskiej:

"Kolor i malarstwo stanowią bardzo istotny czynnik kształtujący przestrzeń publiczną współczesnego miasta. Na świecie wciąż rośnie świadomość znaczenia oddziaływania barwy na komfort psychiczny człowieka i jego relacji społecznych. W Polsce ta dziedzina kształtowania architektury, pejzażu miasta jest mocna zaniedbana. Tyrania bilbordów i grafiki wielkoformatowej zabiera nam resztki spokoju, tworzy toksyczne środowisko wizualne. Modernistyczne eksperymenty z ideą pustych ścian, zdaje się nie odpowiadają już potrzebom współczesnego człowieka, który ma silne poczucie braku identyfikacji ze swym najbliższym otoczeniem. Ostaniami laty duże nadzieje przykładano do tak zwanego muralu, który obecnie po okresie swej świetności bardzo stracił na jakości oraz szlachetności.  Działania muralowe nie mają związku z bryłą i przestrzenią architektoniczną, są jakby obcymi tatuażami naniesionymi na puste, często brudne ściany metodą kopiuj-wklej. Obecne mural w niekontrolowany sposób w swej przypadkowości zawłaszcza przestrzeń coraz mieszanych miejscowości. Swą banalnością zbliża się do grafiki reklamowej i z nią konkuruje. Malarstwo ścienne w architekturze wywozi się z kultur starożytnych ma przebogatą, nieprzerwaną tradycję  w Europie i na świecie. Najbardziej znanymi tradycyjnymi technikami są mozaika, witraż, fresk, sgraffito, które w okresie modernizmu zostały wyrzucone poza obszar architektury. Dziś w większości zapomniane maja jednak ogromy potencja kreacyjny, dzięki swej niezwykłej szlachetności i trwałości. Zastosowane współczucie wydaja się oryginalne, a w zestawieniu z nowoczesnymi materiałami zadziwiają szlachetnością.

Wystawa ukazuje najlepsze prace studentów Wydziału Architektury i Edukacji Artystycznej Politechniki Poznańskiej zrealizowane w ostatnich kilku latach. Celem naszych działań jest badanie i odkrywanie na nowo możliwości odwikływania koloru  i języka malarskiego w przestrzeni architektonicznej. Poszukujemy organicznych związków estetycznych, stylowych z bryłą i przestrzenią architektoniczną, która od wieków stanowiła naturalne środowisko sztuki. Okazuje się, że witraż, malarstwo freskowe, mozaika, mogą mieć funkcję dopełniającą, lub przemieniającą obiekty przestrzenie. Mogą wręcz tworzyć nową architekturę  przy wielokrotnie mniejszym nakładzie środków. Nawet z banalnego, przeciętnego budynku może tworzyć prawdziwą architekturę. Malarstwo dedykowane konkretnym obiektom, zrealizowane z szacunkiem  dla kontekstów lokalnych, społecznych, historycznych, nawiązuje intermedialne interakcje estetyczne, co równie ważne nasyca przestrzeń treściami ideowymi, symbolicznymi właściwymi sztuce.  Malarstwo nadaje nowe życie wnętrzom, obiektom, miastu - nadaje ludzką twarz.

Wystawa potwierdza, że środowisko uczelni technicznej może być inspirujące do działań artystycznych, które wynikają z twórczej symbiozy tak odrębnych dziedzin jak inżynieria budowlana i sztuka."