25 sierpnia 2022
Obszar działalności: Aktualności, Kultura, Wydarzenia
Typ publikacji: aktualności informacje

Inauguracja Festiwalu Piastowskiego w Szwajcarii

Już w najbliższą sobotę – 27.08.2022 odbędą się wydarzenia inaugurujące Festwial Piastowski w Szwajcarii – Koncert Filia Praeclara wraz z prelekcją – Kloster Königsfelden – Museum Aargau wraz z prelekcją.

Spotkanie rozpocznie wykład wprowadzający: Muzyka w klasztorach klarysek ze Starego Sącza i Krakowa XIII-XIV wiek) prowadzony przez dr Angelę Dettling i dr Agnieszkę Budzińska-Bennett. O godzinie 19:00 Koncert Filia Praeclara w wykonaniu Ensemble Peregrina pod kierunkiem Agnieszki Budzińskiej-Bennett

Z wielką radością zapraszamy na Festiwal Piastowski 2022, który odbywać się będzie w Szwajcarii. Na uczestników czeka muzyczna podróż w czasie, a także wiele informacji i ciekawostek przedstawionych w ramach prelekcji zaplanowanych przez organizatorów. Wydarzanie ma łączoną formułę – działania stacjonarne odbywają się w Szwajcarii, a już 3.11.2022 odbędzie się rozmowa moderowana z wyjątkowym gościem –  transmitowana na Funpage’u Embassy of Poland in Bern.

Nasz festiwal ma za cel przybliżenie polskiej muzyki z czasów pierwszych Piastów nie tylko Polonii w Szwajcarii, a także publiczności lokalnej, która, również dzięki towarzyszącym wykładom i dyskusjom, zapoznać się będzie mogła z kluczowymi dla polskiej kultury i historii postaciami tej epoki.

Kolejne wydarzenia już 3. i 13. listopada 2022. Zapraszamy!

Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2022

FORMULARZ KONTAKTOWY

Napisz przed jakim wyzwaniem stoi Twoja organizacja? Jaki problem wymaga rozwiązania lub jaka decyzja dotycząca obecnej sytuacji jest do podjęcia i wymaga wsparcia eksperckiego?

W czym możemy pomóc?

* pole obowiązkowe