24 czerwca 2022
Forma aktywności: ,

Komisja Europejska oficjalnie ogłosiła, że HPC4Poland został wybrany jako Europejski Hub Innowacji Cyfrowych EDIH!

Już niedługo Fundacja ALTUM wraz z zespołem Partnerów będzie miała szansę rozpocząć działalność jako Europejski Hub Innowacji Cyfrowych, a także uczestniczyć w tworzeniu sieci europejskich i współpracy z innymi europejskimi ekspertami w dziedzinie transformacji cyfrowej.
Liderem projektu jest Instytut Chemii Bioorganicznej PAN oraz Poznańskie Centrum Superkomputerowo-Sieciowe PCSS. W gronie Partnerów projektu znaleźli się: Politechnika Poznańska, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ZUT, Uniwersytet Zielonogórski, Poznański Park Naukowo-Technologiczny, Politechnika Gdańska, Park Naukowo-Technologiczny „Technopark Gliwice”, Apollogic, Atres Intralogistics sp. z o.o., Invenco Engineering, Łukasiewicz – Poznański Instytut Technologiczny, Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Metali Nieżelaznych, Powiatowe Centrum Edukacji Zawodowej we Wrześni, ProCobot oraz Concordia Design.

IAS Fundacja Altum jest partnerem Węzła Innowacji Cyfrowych HPC4Poland. Celem współpracy Stron jest współtworzenie i świadczenie nowych usług  doradczych i wdrożeniowych Węzła Innowacji Cyfrowych HPC4Poland w oparciu o zasoby i kompetencje Stron oraz zidentyfikowane potrzeby przedsiębiorstw.

HPC4Poland jest pierwszym w Polsce przedsięwzięciem, związanym z europejską inicjatywą I4MS (ang. ICT Innovation for Manufacturing SMEs), która wystartowała w czerwcu 2013 roku w Holandii. Celem jest utworzenie ponadregionalnego węzła HPC w Polsce, łączącego wszystkie kompetencje, niezbędne przy realizacji symulacji obliczeniowych w środowisku chmurowym.

FORMULARZ KONTAKTOWY

Napisz przed jakim wyzwaniem stoi Twoja organizacja? Jaki problem wymaga rozwiązania lub jaka decyzja dotycząca obecnej sytuacji jest do podjęcia i wymaga wsparcia eksperckiego?

W czym możemy pomóc?

* pole obowiązkowe