12 grudnia 2019
Obszar działalności: Aktualności, Bez kategorii
Typ publikacji: aktualności informacje

Nowa odsłona strony internetowej Fundacji!

Stopniowo odsłaniamy nową stronę internetową Fundacji ALTUM. Nowa strona web została zbudowana od podstaw, w związku z realizacją planu rozwoju Fundacji, z finansowaniem w ramach grantu Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018 – 203. Nowa strona promuje wizerunek Fundacji pod profesjonalną marką think tanku – Instytutu Analiz Strategicznych Fundacji ALTUM.

Zupełnie zmieniony został layout strony oraz na nowo skonfigurowany układ treści. Pojawił się między innymi nowy dział – „oferta”, gdyż Fundacja kładzie nacisk na realizację statutowej odpłatnej działalności pożytku publicznego. Poprawiona została przejrzystość treści, czytelność przekazu, zasięg (pozycjonowanie), ułatwiony został kontakt z Fundacją, dodano szereg (niedostępnych wcześniej) raportów i analiz Fundacji, zwiększono dostępność strony (zbudowano ją z myślą np. o osobach słabowidzących).

Budowa od podstaw i możliwość zaprojektowania nowych funkcjonalności strony internetowej Fundacji była zadaniem niezwykle istotnym ze względów zarówno promocyjno-wizerunkowych (budowy nowej profesjonalnej marki – Instytutu Analiz Strategicznych Fundacji ALTUM), jak i organizacyjnych (nowe możliwości pokazania np. oferty, dorobku czy historii Fundacji).

Nowa strona oprócz nowoczesnego wyglądu posiada szereg przemyślanych elementów. Wprowadzony został m.in. na nowy dział – „oferta”, poprawiona została przejrzystość treści, czytelność przekazu, ułatwiony został kontakt z Fundacją, dodano szereg raportów i analiz, do których dostęp wcześniej był utrudniony, zwiększono dostępność strony (zbudowano ją z myślą np. o osobach słabowidzących – kolor czerwony i biały użyte na stronie mają stosunek kontrastów 8,85:1 spełniające wytyczne WCAG). Zmienił się również sposób zarządzania FB Fundacji – ma on bardziej ustrukturyzowany i celowany do odbiorców charakter.

Osobami, które pracowały nad layoutem i funkcjonalnością nowej strony internetowej byli: Magdalena Dezor (grafik, projektantka stron internetowych) oraz Andrzej Bolewski (właściciel Solmedia – firmy zajmującej się budowaniem i obsługą stron internetowych). Ostateczny wygląd strony powstał przy ścisłej współpracy i wielu konsultacjach z całym zespołem ALTUM (m.in. prezesem Fundacji, koordynatorem programu i specjalistą ds. komunikacji i PR, który zarządza stroną). Wszystkim bardzo dziękujemy.

Wraz z powstaniem nowej strony internetowej miał miejsce również rebranding: opracowanie nowego logotypu Fundacji, podkreślającego nową jej odsłonę i komponent w postaci Instytutu Analiz Strategicznych. To również dzieło Magdy Dezor.

Obraz Brita Seifert z Pixabay

FORMULARZ KONTAKTOWY

Napisz przed jakim wyzwaniem stoi Twoja organizacja? Jaki problem wymaga rozwiązania lub jaka decyzja dotycząca obecnej sytuacji jest do podjęcia i wymaga wsparcia eksperckiego?

W czym możemy pomóc?

* pole obowiązkowe