16 grudnia 2019

Zapowiedź: StartUp Arena Poznań 2019

Wystartowała Startup Arena Poznań, czyli nowa przestrzeń nawiązywania relacji i wymiany doświadczeń pomiędzy innowatorami, ekspertami dziedzinowymi a inwestorami, w kontekście Przemysłu 4.0. Jest to pierwsza edycja cyklicznego wydarzenia realizowanego pod domeną Przemysłu Przyszłości i patronatem Pani Jadwigi Emilewicz – Minister Rozwoju.
Organizatorem projektu jest Fundacja Platforma Przemysłu Przyszłości, realizatorem Poznańskie Centrum Superkomputerowo – Sieciowe. Patronat nad wydarzeniem przyjęło Ministerstwo Rozwoju. Partnerami wydarzenia są: Politechnika Poznańska, Instytut Analiz Strategicznych Fundacji ALTUM, Polska Izba Biznesu – Wielkopolska Izba Gospodarcza oraz ASTRA.
  • Pierwsza edycja Startup Arena Poznań
  • Nowa przestrzeń wymiany doświadczeń pomiędzy innowatorami, ekspertami dziedzinowymi a inwestorami.
  • Spotkanie poświęcone jest rozwiązaniom w obszarze Life Science
  • Wydarzenie realizowane jest w ramach programu Przemysł Przyszłości

Przemysł Przyszłości to praktyczna realizacja projektu, który przedstawiłam we wrześniu w Poznaniu z myślą o tym, aby Wielkopolska stała się Polską Doliną Krzemową.  . Program działa lokalnie odpowiadając na potrzeby przedsiębiorców z danego obszaru. Jego celem jest zwiększenie skuteczności wdrożeń, dlatego koncentrujemy się na lokalnych potrzebach i realnych uwarunkowaniach. Realizujemy zobowiązania z poprzedniej kadencji, kiedy w Poznaniu zapowiadałam start programu. Pilotaż programu startuje w Wielkopolsce – przyglądamy się tu wynikom, aby dopasowywać model i zwiększać skuteczność właśnie w tych obszarach. – powiedziała Jadwiga Emilewicz, Minister Rozwoju.

Istotą Przemysłu 4.0 jest wielopoziomowe usieciowienie, czyli wykorzystywanie siły relacji, przede wszystkim na poziomie biznesowym. Nowe sposoby prowadzenia biznesu w oparciu o cyfrowe rozwiązania dają możliwość budowania przewagi konkurencyjnej bez względu na wielkość firm. Dlatego też, budowanie silnych i zaufanych relacji pomiędzy uczestnikami rynku, dopasowanie rozwiązań do potrzeb przemysłu to podstawa budowania sprawnego ekosystemu przemysłu przyszłości w Polsce.

STARTUP ARENA POZNAŃ

Pobudzamy wspólnie przestrzeń, w której spotykają się twórcy startupów z ekspertami dziedzinowymi oraz z inwestorami. Inicjatywa zapewnia ofertę kompleksowego wsparcia w zakresie biznesowym i technologicznym. Wielkopolską przedsiębiorczość chcemy jeszcze bardziej otworzyć na wysoką innowacyjność tak, aby do przemysłu wdrażać szybko i niedrogo rozwiązania i produkty najwyższej jakości, pozwalające na uzyskanie przewagi konkurencyjnej. – mówi dr inż. Cezary Mazurek, dyrektor Poznańskiego Centrum Superkomputerowo-Sieciowego.

W grupie inwestorów znajdą się Grupa PFR oraz Bank BGK oraz prywatne Venture Capital. Wydarzenie poprowadzą i podzielą się swoimi doświadczeniami i wiedzą między innymi: Paweł Przybyszewski i Bartosz Walter.

W inauguracyjnej edycji Startup Arena Poznań weźmie udział 60 przedstawicieli firm technologicznych zajmujących się rozwiązaniami w obszarze Life Science, w tym: medycyna, jakość życia, włączenie społeczne.  W trakcie paneli dyskusyjnych podjęte zostaną tematy związane z pozyskiwaniem finansowania. Ważnym elementem programu będzie StartUp Factory, czyli prezentacje startupów przed jury złożonych z inwestorów.

DZIAŁANIA WSPOMAGAJĄCE PRZEMYSŁ 4.0

Firmy wchodzące na ścieżkę cyfryzacji potrzebują nie tylko sprawdzonych rozwiązań, ale przede wszystkim rozwiązań dostosowanych do ich potrzeb. Dlatego też ważnym etapem zmiany jest etap badań i rozwoju, który przynosi firmie unikatową wartość i przybliża do sukcesu. Program Przemysłu Przyszłości ma na celu wsparcie inicjatyw badawczo-rozwojowych w polskich firmach z wykorzystaniem różnych narzędzi, jakimi dysponujemy, np. poprzez finansowanie z NCBiR. Podstawą działania ma być wypracowanie mechanizmów sprawnej współpracy przemysłu i dostawców technologii. Jednym z kluczowych działań Platformy jest budowa odpowiedniego środowiska wokół Przemysłu 4.0, opartego na współpracy i zaufaniu.

Chcemy zmotywować przedsiębiorstwa do stosowania rozwiązań cyfrowych, które pozwolą firmom umacniać swoją pozycję na rynkach lokalnym i globalnym – wyjaśnia Andrzej Soldaty, prezes Platformy Przemysłu Przyszłości. – W Polsce działają 2 miliony rodzimych firm, ponad 99 proc. z nich to małe i średnie przedsiębiorstwa, których udział w PKB wynosi blisko 50 proc. Od aktywności tych firm zależy rozwój polskiej gospodarki.

Platforma Przemysłu Przyszłości zrealizowała w Poznaniu kilka udanych projektów, m.in. rok temu na Politechnice Poznańskiej wyszkolono kilkunastu Apostołów Przemysłu 4.0, w ostatnich dwóch miesiącach w Warsztatach Przemysłu 4.0, organizowanych we współpracy z PCSS, wzięło udział kilkudziesięciu menadżerów, którzy poznali korzyści z wdrażania technologii cyfrowych. Przed nami kolejne inicjatywy dla wielkopolskich przedsiębiorców.

AGENDA

10:00 Otwarcie Startup Arena przez Panią Minister Rozwoju Jadwigę Emilewicz

10:30 Keynote: Wprowadzenie w tematykę rozwoju firm MedTech i inwestycji (mówcy: Rafał Roszak, Aleksander Mokrecki, Bartosz Walter)

11:00 StartUp Factory – prezentacja startupów przed inwestorami (panel oceniający: przedstawiciele VC i BGK)

13:00 Lunch & Networking

14:00 Challenge Pool – panel dyskusyjny ekspertów n.t. specyfiki inwestycji w obszarze MedTech (paneliści: Mariusz Jabłoński, Aleksander Kłósek, Tomasz Czapliński, Bartosz Węgrowski, moderator: Bartosz Walter)

14:45 Coffee & Networking

15:15 Panel BGK: Wsparcie BGK dla branży Medtech: kredyt technologiczny i produkty gwarantowane

15:45 Ogłoszenie laureatów konkursu, nagrody & Networking

16:15 Zakończenie

Czy kształcimy odpowiednie kadry dla Przemysłu 4.0?

Czy kształcimy odpowiednie kadry dla Przemysłu 4.0?

Czy dzisiejsi studenci sprostają potrzebom kompetencyjnym przemysłów przyszłości? Czy uczelnie dają szansę, aby absolwenci mogli wejść na rynek pracy z…

Czy firmy w restrukturyzacji rząd skazał na upadłość?

Czy firmy w restrukturyzacji rząd skazał na upadłość?

Znane i wdrożone są już przepisy w ramach tzw. Tarczy 2.0 oraz najnowszej formy pomocy publicznej dla polskich przedsiębiorców, czyli…

Praca zdalna w projektach studenckich

Nasi partnerzy z Fundacji CSV – Student oraz ENACTUS Polska, podjęli ciekawy i niezwykle aktualny obecnie temat związany z pracą…

FORMULARZ KONTAKTOWY

Napisz przed jakim wyzwaniem stoi Twoja instytucja lub firma? Jaki problem wymaga rozwiązania lub jaka decyzja dotycząca obecnej sytuacji jest do podjęcia? Jakich danych lub prognoz potrzebujesz, aby z odwagą podejmować decyzje rozwojowe dla przyszłości?

W czym możemy pomóc?

* pole obowiązkowe