<< zobacz wszystkie zawody

Wykonuje czynności produkcyjno-technologiczne związane z wypiekiem ciast i ciastek o różnych gramaturach i kształtach przekładanych nadzieniami oraz obciąganych różnego rodzaju polewami i kuwerturą, przy użyciu specjalnych maszyn i urządzeń oraz sprzętów.

Cukiernik to rzemieślnik specjalizujący się w przygotowywaniu różnorodnych wyrobów cukierniczych i wypieków. Jego umiejętności obejmują wytwarzanie ciast, ciastek, deserów, a także zdobienie i dekorowanie słodkich kreacji. Cukiernik posługuje się różnorodnymi technikami, takimi jak modelowanie lukru, tworzenie kremów, czy dekoracja ciast. Współpracuje także z klientami w celu zrozumienia ich preferencji i tworzenia spersonalizowanych wypieków. To kreatywny zawód, który wymaga nie tylko umiejętności w zakresie pieczenia, ale także wyjątkowego zmysłu smaku i estetyki. Cukiernicy mogą pracować zarówno w cukierniach, kawiarniach, jak i prowadzić własne przedsiębiorstwa cukiernicze.

Umiejętności:

Perspektywy rozwoju: