<< zobacz wszystkie zawody

Wykonuje zdjęcia do legitymacji, portretowe, reklamowe, reportażowo-prasowe, dokumentacyjne, fotokopie pism i dokumentów – w atelier fotograficznym lub w plenerze – oraz zajmuje się obróbką fotochemiczną wykonanych przez siebie lub powierzonych zdjęć.

Fotograf to artysta i profesjonalista, który zajmuje się tworzeniem trwałych obrazów za pomocą aparatu fotograficznego. Jego umiejętności obejmują nie tylko precyzyjne uchwycenie kadru, ale także zrozumienie światła, kompozycji oraz technik obróbki zdjęć. Fotografowie specjalizują się w różnych dziedzinach, takich jak portret, krajobraz, fotografia reklamowa czy fotoreportaż. Oprócz umiejętności technicznych, kreatywność, wrażliwość na detale i zdolność komunikacji z modelami lub klientami są kluczowe w tej profesji. Fotografowie pracują zarówno samodzielnie, prowadząc swoje studio fotograficzne, jak i współpracując z różnymi branżami, od mediów po reklamę. To zawód, który pozwala uchwycić i wyrazić różnorodność świata w formie obrazów.

Umiejętności:

Perspektywy rozwoju: