<< zobacz wszystkie zawody

Zajmuje się kompleksową obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych oraz prowadzi dokumentację sprzedaży i rozliczenia kelnerskie.

Kelner to profesjonalista zajmujący się obsługą gości w restauracjach, kawiarniach, czy barach. Jego główne obowiązki to przyjmowanie zamówień, podawanie potraw i napojów, dbanie o komfort klientów oraz utrzymanie porządku w miejscu pracy. Kelnerzy posiadają wiedzę na temat menu, umiejętność obsługi sprzętu gastronomicznego i zmysł organizacyjny, aby efektywnie obsługiwać wielu gości jednocześnie. Oprócz umiejętności technicznych, komunikatywność, uprzejmość i kultura osobista są kluczowe w tym zawodzie. Kelnerzy często pracują w dynamicznym środowisku, współpracując z innymi pracownikami restauracji, by zapewnić klientom wysoki standard obsługi. To zawód, który wymaga elastyczności, dostosowania się do różnorodnych sytuacji oraz umiejętności radzenia sobie z presją czasu.

Umiejętności:

Perspektywy rozwoju: