<< zobacz wszystkie zawody

Przeprowadza remonty i renowacje powierzchni nadwozi samochodowych, czyszcząc je, nakładając powłoki ochronne, wyrównujące i dekoracyjne, posługując się narzędziami prostymi oraz urządzeniami mechanicznymi, np. szlifierkami, pistoletami natryskowymi.

Lakiernik to specjalista zajmujący się malowaniem i lakierowaniem różnego rodzaju powierzchni, głównie elementów samochodowych. Jego umiejętności obejmują precyzyjne mieszanie kolorów, równomierne nakładanie lakieru, a także szlifowanie i przygotowywanie powierzchni do malowania. Lakiernicy posługują się różnorodnymi narzędziami, w tym pistoletami lakierniczymi i sprzętem do utwardzania lakieru. Praca lakiernika wymaga nie tylko umiejętności technicznych, ale także wrażliwości na detale i umiejętności interpretacji wzorców kolorystycznych. Lakiernicy pracują najczęściej w warsztatach samochodowych, gdzie odpowiadają za przywrócenie estetyki i ochronę lakieru pojazdów. To zawód, który łączy zdolności artystyczne z umiejętnościami technicznymi, przyczyniając się do odnowy i poprawy wyglądu różnych powierzchni.

Umiejętności:

Perspektywy rozwoju: