<< zobacz wszystkie zawody

Wykonuje prace związane budową, montażem i eksploatacją sieci: komunalnych: wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, grzewczych, ciepłowniczych, wentylacyjnych i klimatyzacyjnych; montuje instalacje sanitarne w obiektach mieszkalnych, przemysłowych i użyteczności publicznej: armaturę sanitarną i urządzenia gazowe, wentylacyjne, klimatyzacyjne: konserwuje, modernizuje, naprawia i usuwa awarie sieci komunalnych i instalacji sanitarnych; kontroluje ich drożność i szczelność.

Monter sieci i instalacji sanitarnych to specjalista zajmujący się montażem i konserwacją systemów wodno-kanalizacyjnych, grzewczych oraz gazowych w budynkach. Jego umiejętności obejmują instalację rur, montaż armatury sanitarno-grzewczej, a także naprawę ewentualnych usterek. Montaż sieci i instalacji sanitarnych obejmuje również prace związane z układaniem rur w ziemi, montażem baterii, czy instalacją systemów kanalizacyjnych. Ten zawód wymaga dogłębnej wiedzy z zakresu hydrauliki, znajomości materiałów używanych w instalacjach sanitarnej oraz umiejętności czytania projektów technicznych. Monterzy sieci i instalacji sanitarnych pracują najczęściej w firmach budowlanych, instalacyjnych lub przedsiębiorstwach specjalizujących się w usługach hydraulicznych. To zawód kluczowy dla utrzymania funkcjonalności i bezpieczeństwa systemów wodno-kanalizacyjnych w budynkach.

Umiejętności:

Perspektywy rozwoju: