<< zobacz wszystkie zawody

Sprzedaje produkty oferowane w punktach sprzedaży drobnodetalicznej (w kioskach i na targowiskach), detalicznej (sklepach, hipermarketach) oraz hurtowej (w hurtowniach); obsługuje nabywców bezpośrednio (w handlu metodą tradycyjną) lub pośrednio (w handlu metodą samoobsługową i preselekcji).

Sprzedawca to profesjonalista zajmujący się sprzedażą produktów lub usług, działając w różnych sektorach rynku. Jego główne zadania obejmują obsługę klienta, doradztwo w wyborze produktów, finalizację transakcji oraz dbanie o ekspozycję towarów. Sprzedawcy posiadają doskonałe umiejętności komunikacyjne, umieją skutecznie prezentować ofertę firmy i rozumieją potrzeby klientów. Praca w sprzedaży wymaga elastyczności, szybkiego dostosowywania się do zmieniających się warunków rynkowych oraz umiejętności radzenia sobie z sytuacjami konfliktowymi. Sprzedawcy pracują w różnorodnych miejscach, od sklepów detalicznych po salony sprzedaży, a także prowadzą działalność online. To zawód kluczowy dla efektywnego funkcjonowania przedsiębiorstw handlowych, gdzie umiejętność budowania relacji z klientem i zamykania udanych transakcji jest kluczowa.

Umiejętności:

Perspektywy rozwoju: