<< zobacz wszystkie zawody

Wykonuje za pomocą narzędzi do ręcznej obróbki drewna oraz maszyn i urządzeń do obróbki drewna w tym obrabiarek sterowanych numerycznie różnego rodzaju mebli, stolarki budowlanej oraz galanterii z wykorzystaniem różnego gatunku drewna oraz materiałów drewno podobnych tj. płyt, oklein i innych.

Stolarz to specjalista w dziedzinie obróbki drewna, zajmujący się tworzeniem różnorodnych przedmiotów i konstrukcji. Jego umiejętności obejmują czytanie planów konstrukcyjnych, cięcie, szlifowanie, łączenie i wykończanie drewna. Stolarz posługuje się różnymi narzędziami, takimi jak piły, wiertarki, frezarki, a także maszynami stolarskimi. Oprócz umiejętności technicznych, stolarz musi mieć zdolność do precyzyjnej pracy, kreatywność w projektowaniu oraz zrozumienie właściwości różnych gatunków drewna. Stolarze pracują zarówno w małych warsztatach rzemieślniczych, gdzie tworzą meble na zamówienie, jak i w większych zakładach produkcyjnych, uczestnicząc w produkcji seryjnej. To zawód, który łączy tradycję rzemiosła z nowoczesnymi technologiami, a stolarze są kluczowi dla tworzenia estetycznych i funkcjonalnych elementów wyposażenia domu czy przestrzeni komercyjnych.

Umiejętności:

Perspektywy rozwoju:

Korzyści:

stolarz

Oferty pracy w tym zawodzie

Początkujący Rzemieślnik