25 czerwca 2023
Forma aktywności:
Typ publikacji: aktualności informacje

Czy firma MŚP i rzemiosło to atrakcyjne miejsca pracy?

Projekt „Cyfrowa platforma wsparcia organizacji poradniczych”, który realizuje Fundacja ALTUM ma służyć nie tylko branżowym organizacjom pracodawców, ale także osobom poszukującym pracy, w tym zagrożonych bezrobociem lub takim, które ze względu na różnorodne uwarunkowania i sytuację rodzinną szukają miejsca pracy w niedalekiej odległości od miejsca zamieszkania. Z danych pochodzących z różnych źródeł wynika, że wiele takich osób nie wie, że w wielu małych i dużych miejscowościach dostępne są miejsca pracy właśnie w firmach rzemieślniczych i MŚP. Informacje o tych firmach i oferty od nich często są niedostępne w internetowych wyszukiwarkach agencji pośrednictwa pracy. Z drugiej strony, osoby poszukujące pracy, które mogłyby znaleźć pracę w pobliżu miejsca zamieszkania, a także po uzyskaniu nowych kwalifikacji zawodowych lub podwyższeniu już posiadanych, niewiele wiedzą na temat atrakcyjności ofert pracy w zawodach rzemieślniczych, takich jak: piekarz, cukiernik, fryzjer, krawiec, fotograf, handlowiec – sprzedawca, stolarz, hydraulik, mechanik pojazdów samochodowych, ślusarz, elektryk, monter sieci i instalacji sanitarnych, tapicer, blacharz samochodowy, murarz – tynkarz, dekarz, czy inne.

Nasz projekt „Cyfrowa platforma wsparcia organizacji poradniczych”, ma także za zadanie promowanie zawodów w których zatrudnienie oferują firmy sektora Rzemiosło i MŚP. Informacje takie można znaleźć w zakładce strony internetowej Fundacji ALTUM projektu PORADNICTWO ZAWODOWE. Jeszcze Łatwiejszy dostęp do tych zasobów znajduje się pod adresem subdomeny www.zawodowcy.fundacja-altum.pl

Projekt „Cyfrowa platforma wsparcia organizacji poradniczych”, który realizuje Fundacja Altum sfinansowany jest ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Wspierania Rozwoju Organizacji Poradniczych na lata 2022-2033. Program udziela wsparcia publicznego organizacjom pozarządowym zajmującym się poradnictwem. Całkowita wartość finansowania projektu Cyfrowa platforma wsparcia organizacji poradniczych ze środków programu: 385 554,00 zł.

Obraz RAEng_Publications z Pixabay

FORMULARZ KONTAKTOWY

Napisz przed jakim wyzwaniem stoi Twoja organizacja? Jaki problem wymaga rozwiązania lub jaka decyzja dotycząca obecnej sytuacji jest do podjęcia i wymaga wsparcia eksperckiego?

W czym możemy pomóc?

* pole obowiązkowe